20 maart: Provinciale Staten en Waterschappen

Op woensdag 20 maart gaan we weer naar de stembus. We kiezen onze afgevaardigden in de Provinciale Staten en de Waterschappen. Raadslid Marie-Christine van der Gronde is lijstduwer voor GroenLinks Zuid Holland, én voor Water Natuurlijk Delfland. Daarom stelden we haar een paar vragen.

Je bent toch al gemeenteraadslid?

Ha, ik ben inderdaad al gemeenteraadslid, en dat wil ik nog een hele tijd blijven. Als lijstduwer is het niet mijn ambitie om zelf in de provinciale staten of de verenigde vergadering wil komen, maar ik wil ze graag ondersteunen. En ik let natuurlijk op dat ze de belangen van Leidschendam-Voorburg goed in de gaten houden!

 Ben je betrokken bij de politiek van de provincie?

Natuurlijk! De provincie bepaalt waar we onze ruimte aan besteden. Dat gaat over woningbouw, groen, infrastructuur. En ook over de energietransitie, bijvoorbeeld. Lijsttrekker Berend Potjer strijdt voor schone lucht. Dat doet hij door bijvoorbeeld meer ruimte te maken voor openbaar vervoer, en het alsmaar  aanleggen van nieuwe snelwegen aan banden te leggen. Anneloes van Hunnik, de nummer twee, werkt voortdurend aan oplossingen voor de woningnood, terwijl ze ervoor waakt dat onze prachtige natuur aan de kust niet wordt volgebouwd met vakantiehuisjes.

En, een van mijn favorieten: Robert Klumpes zet zich in voor biodiversiteit en natuurbehoud. Zo heeft hij samen met Huri Sahin gezorgd voor zorgvuldig maaibeleid in de provincie, om insectensterfte tegen te gaan. Zo zie je dat onze idealen ook sterke vertegenwoordigers nodig hebben in de provinciale politiek.

En houd je je ook bezig met het waterschap?

Ja zeker, want de waterschappen zijn heel direct bezig met onze natuur. De gevolgen van klimaatverandering zijn snel zichtbaar in onze waterhuishouding, dus ook daar wil ik stemmen op mensen met hart voor natuur en milieu. Het waterschap zorgt voor goede waterkwaliteit, wat van groot belang is voor de gezondheid van onze natuur. En over waterpeil: wat doe je met het water als het harder regent dan anders? En hoe zorg je voor de natuur als het lang droog blijft? Marcel Belt, onze lijsttrekker, zet zich vooral in voor klimaatadaptatie, en natuurlijk het voorkomen van verdere klimaatverandering. Annemiek Jenniskens, de nummer twee, houdt zich bezig met bescherming en versterking van de natuur. Ik ben heel blij dat ze onze idealen daar ook goed vertegenwoordigd worden.

Wat maakt deze verkiezingen zo belangrijk?

Het klimaat. We staan in de politiek echt voor een kantelpunt: overal beginnen mensen te beseffen dat klimaatverandering de grootste bedreiging van deze eeuw dreigt te worden. Dat gaat over groene natuur en schone lucht, maar ook over verdeling van de kosten, en, als het misgaat, klimaatvluchtelingen. Nu is het moment om te stemmen voor een duurzame samenleving, zowel voor mens als natuur. Ik heb vertrouwen in de kiezer, en zin in de campagne!