Alweer op dieet?

Fractievertegenwoordiger Hanneke Dominicus doet deze maand mee met het Plastic Dieet. Hieronder deelt ze haar eerste ervaringen.

Als rechtgeaard GroenLinkser, en ook als gewoon mens, probeer ik zo veel mogelijk te doen om het klimaat niet nog meer te verslechteren. Zo gebruik ik al jaren zo min mogelijk plastic.

Om mijn plastic-gedrag weer eens een boost te geven, doe ik deze maand september mee aan het Plastic Dieet, een initiatief van Opgemärkt. Dat houdt in:

1 maand lang zonder plastic wegwerpproducten!

De maand is inmiddels begonnen en ik heb worksheet 1 ontvangen ;-)

Het inzicht van deze week is dat je nog steeds ongevraagd veel plastic zakjes krijgt. Die moet ik deze week dus weigeren. Nou deed ik dat meestal wel, maar extra aandacht daarvoor is altijd nuttig.

Ook heb ik inmiddels gereedschap aangeschaft: groenten- en fruitnetjes, linnen broodzakken, en bijenwasdoek (voor kaas). Die heb ik al gebruikt om brood in te doen, en los fruit. Ik las overigens ergens dat je niet volgens recept kunt koken als je op dit dieet bent, en dat klopt! Vooral groente zonder plastic eromheen is in bijvoorbeeld Hoogvliet nauwelijks te krijgen. Dus extra lichaamsbeweging! om elders boodschappen te doen: de markt, de échte groenteman en Ekoplaza. Maar eigenlijk wil ik juist ondervinden wat er mogelijk is dicht bij huis. Dus voorlopig zoek ik in mijn ‘eigen’ buurtwinkels. In deze week 1 heb ik die luxe nog.

In de worksheet heb ik ook kunnen leren over soorten plastic en de betekenis van de symbolen met cijfers erin (nooit op gelet dus). Je hebt heel, heel erg schadelijk plastic en minder heel erg schadelijk plastic. Met die kennis kan ik de komende week nog een beetje verantwoord smokkelen door eventueel iets in minder heel erg schadelijk plastic te kopen.

Ik ga mijn best doen en tijdens deze maand ook gesprekken met winkeliers voeren hierover.

Aan het einde van het dieet zal ik verantwoording afleggen!

Lees meer over Hannekes plastic dieet op haar blog: https://hannekedominicus.wordpress.com/2018/11/12/column-plasticdieet-3-november-2018-politiek-cafe-leidschendam/