Voorzitter, deze begroting is niet overweldigend groen, of overweldigend links. En toch steunt mijn partij deze begroting, want hij staat voor stabiliteit. En in het huidige politieke klimaat is dat toch wel het hoogst haalbare, ben ik bang. GroenLinks hoopt met deze begroting mogelijk te maken dat wij een gemeente zijn waarop inwoners kunnen vertrouwen, met een stevig vangnet voor de inwoners die dat nodig hebben. En juist in deze tijden van onzekerheid, is dat extra belangrijk.
Eerder was in de raadsvergadering te horen dat de coronacrisis wel zo’n beetje voorbij was en dat de economie wel weer aantrekt. Maar laten we het probleem ook noemen zoals het is: de rijken zijn rijker geworden, de armen zijn armer geworden. De mensen met vaste banen hebben ineens dikke spaarrekeningen, omdat ze minder ver op vakantie gingen, en minder vaak uit eten zijn geweest. Maar de mensen die het al moeilijk hadden op de arbeidsmarkt, die hebben het wel extra moeilijk gekregen. De flexwerkers, de schoonmakers, de kunstenaars en de kleine ondernemers zijn hun spaargeld kwijt. De besmettingen lopen weer op, en wie weet hoe lang we deze winter weer in lockdown gaan. En wat gebeurt er met de afbouw van de steun van het rijk?
Daarom is het belangrijk dat we een stabiele begroting opleveren. Zodat we er als gemeente kunnen zijn voor onze mensen, speciaal voor de mensen die dat wél nodig hebben.
Ik licht daar twee dingen uit. Ten eerste over de manier waarop we omgaan met onze inwoners. GroenLinks zal blijven strijden voor toegankelijke voorzieningen, persoonlijke aandacht en vertrouwen in de mens. Een gemeente die méédenkt met haar inwoners, wanneer die hulp nodig heeft, boekt veel meer winst in het sociaal domein dat een gemeente die tonnen investeert in fraudebestrijding. GroenLinks is blij om te zien dat onze gemeente steeds meer integraal probeert te kijken naar de mensen die aankloppen voor hulp, en steeds meer probeert om hen als mens te behandelen. De gemeente heeft het schandaal met de kinderopvangtoeslagen niet veroorzaakt, maar ook voor de gemeente zijn daar belangrijke lessen te trekken.
Het tweede punt dat ik uitlicht is de energiearmoede. De gasprijzen stijgen. Deze winter zullen veel mensen voor het eerst moeten twijfelen: kan ik de verwarming aanzetten, of heb ik daar het geld niet voor? En natuurlijk moedigt GroenLinksers iedereen altijd aan om huizen te isoleren en zuinig te zijn met energie. Maar wie een ziek kind thuis heeft, moet niet hoeven twijfelen of de verwarming aan kan wanneer het vriest. Daarom willen we het college vragen om snel actie te ondernemen.
Deze maand nog zullen duizenden huishoudens naar de bouwmarkt rennen om radiatorfolie, tochtstrips, isolatieplaten te kopen voor in hun huis. Met een investering van een paar tientjes kunnen we snel veel energiekosten besparen. Maar niet iedereen heeft die paar tientjes. En juist de mensen die echt weinig te besteden hebben, wonen het vaakst in slecht geïsoleerde woningen. We kunnen als gemeente echt een verschil maken, als we juist die inwoners helpen om snel en gemakkelijk hun huis te isoleren.
Voorzitter, ik rond af. In deze begroting ziet u weinig grootse plannen, u ziet vooral stabiliteit. Maar ondertussen zetten we hier in de Raad wel de grote lijnen uit voor de toekomst.
Ik denk aan de bouwsteen groene woongemeente, de bouwsteen mobiliteit. Er ligt een uitstekend water- en rioleringsplan, een investeringsprogramma voor Leidschendam-Noord, een Lokale Energiestrategie en een Sociaal Kompas.
Voor het heden zijn we stabiel, en daar mogen we best trots op zijn. Voor de toekomst hebben we duidelijk gemaakt welke kant we op gaan groeien. Laten we hopen dat we snel aan die toekomst kunnen beginnen, want, zoals u weet, Voorzitter, heeft GroenLinks daar altijd zin in.