“Reizigers in het openbaar vervoer mogen niet de dupe worden van de coronacrisis,” zegt Danique de Prez, commissielid voor GroenLinks, “financiële tekorten worden dus niet opgevangen door een tariefsverhoging.” Dit geeft de fractie van GroenLinks mee aan de vervoerbedrijven. Want tekorten komen eraan, dat staat vast. Minder reizigers betekent immers minder inkomsten.

Bezuinigingen op het openbaar vervoer vindt GroenLinks al helemaal uit den boze. Ook vóór de coronacrisis riep GroenLinks op tot minder autogebruik en meer openbaar vervoer. Fietsen mag natuurlijk ook! De gehele raad roept op om een initiatief van GroenLinks voor meer flexibel openbaar vervoer uit te voeren. Zeker in Leidschendam-Zuid is dit van belang. Daar zijn eerdere pogingen helaas niet vervolgd.

De coronacrisis zorgde wereldwijd voor een stevige verlaging van de CO2-uitstoot. Er zijn nu kansen voor verdere verduurzaming van de economie. En dat geldt ook voor verkeer en vervoer: Minder auto’s en meer openbaar vervoer. “En wel betaalbaar OV, natuurlijk,” aldus De Prez.