Gehandicapten, ouderen en andere mensen die extra hulp nodig hebben om buiten de deur te komen, wachten al veel te lang op een alternatief van de gemeente voor een fatsoenlijke vervoerskostenregeling. Dat vindt Jeroen van Rossum, fractievoorzitter van GroenLinks in Leidschendam-Voorburg. Van Rossum: “Dit jaar heeft de gemeente er veel zorgtaken bijgekregen door de invoering van de WMO en natuurlijk gaat niet alles in één keer goed. Maar het probleem van de vervoerskostenregeling is al tijden bekend: door de beperking van de vergoeding en door een onduidelijke rekenmethode ontstaat het risico dat mensen opgesloten raken in hun eigen huis. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.”

De vervoerskostenregeling binnen de WMO is er om sociaal isolement tegen te gaan en ook hen die door een slechte gezondheid slecht het eigen huis kunnen verlaten de mogelijkheid te bieden om af en toe op stap te gaan. Door de stapeling van verschillende eigen bijdrages en regelingen binnen de WMO worden juist diegenen met een krappe beurs de dupe van ingewikkelde rekenmethoden en schrale vergoedingen in de nieuwe vervoerskostenregeling, die begin dit jaar in is gegaan.  

GroenLinks trok daarom tijdens de laatste commissievergadering Maatschappelijke Activiteiten opnieuw aan de bel. Van Rossum: “We zijn al halverwege 2016 en nog steeds hebben we nog geen antwoord van onze gemeente op de grote zorgen van onze partij, de Participatieraad en het Platform Gehandicapten over de vervoerskostenregeling. Volgens mij wil de gemeente het ook keurig regelen. Daarom verwacht ik op korte termijn een fatsoenlijke brief en een fatsoenlijke alternatieve regeling.”