Vuurwerk

GroenLinks roept op tot een algeheel vuurwerkverbod en vraagt het college om een alternatief

Het was mooi, maar het is mooi geweest. Deze woorden sprak GroenLinks raadslid Hanneke Dominicus al in januari in het debat over het verloop van afgelopen jaarwisseling. De tijd is rijp voor een algeheel vuurwerkverbod. De kosten zijn te hoog. Niet alleen de financiële kosten, maar vooral ook de prijs die het milieu, de dieren, de hulpdiensten en een groot deel van de inwoners van Leidschendam-Voorburg, lichamelijk en geestelijk elk jaar weer moeten betalen is veel te hoog.

Maar moeten we dit jaar, waar we het allemaal zo zwaar hebben dan maar zonder feestje afsluiten? Nee, natuurlijk niet. In hetzelfde debat riep Hanneke Dominicus ook al op tot een feestelijke lichtshow. Het antwoord van het college hierop was dat een algeheel vuurwerk niet te handhaven is en dat voor een lichtshow geen ruimte is.

Tijdens de Commissie Samenleving van 22 juni zal GroenLinks raadslid Natalie Reijnders oproepen tot een algeheel vuurwerkverbod en het college vragen op zoek te gaan naar een alternatief.  

Natalie Reijnders: ‘’Het handhaven van een gedeeltelijk vuurwerkverbod is nog lastiger. Hoe hoor of zie je op een afstand of het afgestoken vuurwerk mag of niet mag? Maakt het uit als je hond angstig onder de bank verstopt ligt of de flitsen of de knallen legaal of niet legaal zijn? Als er vuurwerk naar je toe gegooid wordt, ben je dan minder bang, als het vuurwerk legaal is? Maakt legaal vuurwerk minder rotzooi of word je daar niet benauwd van als je COPD hebt? Wanneer kan ik als inwoner melding maken en wanneer niet. Gemeente wees duidelijk, geen vuurwerk, zorgt ervoor dat de laatste maanden van het jaar voor iedereen een feestelijke tijd kan zijn.

En dan het argument dat er in onze gemeente geen ruimte voor een feestje is? College wees toch creatief, ga in gesprek met de wijken en vraag hoe zij de jaarwisseling willen doorbrengen. We hebben parken, pleinen, straten, de Vliet waar overal, zelfs Corona proof, mooie lichtshows, droneshows of andere vrolijke feestelijkheden plaats kunnen vinden. Waarom nemen we genoegen met een jaarwisseling die, in de woorden van het college, zelf grimmig is? Een jaarwisseling in Leidschendam-Voorburg hoort vrolijk, hoopvol en feestelijk te zijn.’’