De afgelopen weken heeft de fractie van GroenLinks spreekuren georganiseerd om de waarheid boven tafel te krijgen rond de huishoudelijke hulp binnen de WMO. Waar de zorginstellingen vertellen dat alles in orde is, leken geruchten een andere richting op te wijzen. En dat bleek ook uit de persoonlijke verhalen die de fractie ophaalde tijdens de spreekuren, via de mail en in persoonlijke gesprekken. De fractie heeft de gebundelde verhalen in de raadsvergadering van 17/11 aangeboden aan het College van B&W.
Fractievoorzitter Jeroen van Rossum is geschrokken van de opgehaalde ervaringen: "De waarheid lijkt toch wat weerbarstiger dan ons voorgespiegeld wordt. Zo hebben veel mensen geen keukentafelgesprek gehad, en is bijna iedereen gekort op beschikbare uren huishoudelijke hulp. Het schone en leefbare huis dat beloofd wordt, is dikwijls niet haalbaar in de korte tijd dat de hulpen onder hoge druk het huis door vliegen."
GroenLinks verwacht dat het College met de bundeling verhalen aan de slag gaat. "We hebben het rapport 'Aan tafel' genoemd' en dat is dan ook meteen het eerste advies: ga aan tafel. Als we mensen vragen langer thuis te blijven wonen en zelfstandig te zijn, is het toch niet meer dan normaal dat ze daar in gefaciliteerd worden? Dus moet de gemeente met mensen aan tafel; praten om er achter te komen wat mensen nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven" zegt van Rossum. "Het kan niet zo zijn dat bezuinigingen ertoe leiden dat mensen verslonzen of opgesloten raken in hun eigen huis."
Ook voor dat laatste vreest de fractie. De nieuwe regeling die (landelijk) wordt doorgevoerd rond de vergoeding van vervoerskosten is ook een stuk kariger dan voorheen. Voor sommige WMO'ers - die minder koopkrachtig zijn - wordt het daardoor nog lastiger om er af en toe op uit te trekken. GroenLinks hoopt dat de gemeente een weg vindt om ook daar de kaalslag te verzachten.
Download hieronder het rapport.