GroenLinks in de Haagse regio wil de aandelen Eneco die gemeenten in hun bezit hebben, met een boekwaarde van zo’n 140 miljoen euro, verder verduurzamen. Want bij Eneco, en vooral dochter Oxxio, valt er op dat gebied nog veel winst te behalen. Het betreft de gemeenten Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Delft, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp en Rijswijk. Ook de GroenLinks fractie in Rotterdam doet een oproep aan hun stadsbestuur om de stroomvoorziening verder te vergroenen.

Stroom in Nederland wordt steeds grijzer in plaats van groener. Dat staat in het rapport duurzaamheid leveranciers 2015 van o.a. Natuur&Milieu. Eneco doet het van de grote energiebedrijven het best, maar ook met een voldoende score is er nog genoeg ruimte voor verbetering. Dochterbedrijf Oxxio scoort zelfs slecht. Wat GroenLinks betreft maakt de gemeente zich als aandeelhouder hard voor meer duurzaamheid in het bedrijf.

Een van de mogelijke manieren om Eneco en Oxxio verder te verduurzamen is om geen grijze stroom meer in te kopen. Eneco produceert niet alleen stroom, maar koopt die voor haar klanten ook vanuit het buitenland in. Dat gebeurt nog steeds voor een groot deel via wat men een ‘handelsmix’ noemt met daarin veel elektriciteit uit gas en kolen. Oxxio koopt uitsluitend handelsmix op de stroommarkt in. GroenLinks roept het bedrijf op geen geld meer te steken in deze vervuilende energievormen. “Wat ons betreft moeten Eneco helemaal stoppen met inkopen van kolenstroom. We willen naar een klimaatneutrale regio in 2040, dit is het moment voor aandeelhouders om in actie te komen”, aldus de Haagse fractievoorzitter Arjen Kapteijns.

GroenLinks wil met dat de aandeelhoudende gemeenten ervoor zorgen dat Eneco verder verduurzaamt. Aan alle genoemde gemeentebesturen zijn of worden schriftelijke vragen gesteld. De gemeenten in de Haagse regio hebben samen met Rotterdam een ruime meerderheid van de aandelen Eneco in bezit. Door de krachten te bundelen kunnen we echt een verschil maken en de stroomvoorziening verder verduurzamen.

Contactpersoon Leidschendam-Voorburg: Henk Knoester 06-40899844

Link naar het rapport: https://www.natuurenmilieu.nl/nieuwsberichten/ranglijst-duurzaamheid-stroomleveranciers-nederlandse-stroom-vergrijst/