De originele vacature omschrijving vind je hier: Vacature Digitale media manager, maar het is natuurlijk veel leuker om van onze vorige DMM te horen wat het werk inhoudt. Dus stellen we wat vragen aan Danique de Prez, voormalig DMM en huidig gemeenteraadslid.

Hoi Danique, om maar met de deur in huis te vallen, waarom ben je gestopt als DMM?

Eigenlijk om meerdere redenen. Ik ben DMM sinds 2016, dus het was tijd voor wat nieuwe energie. Daarnaast ben ik vlak na de gemeenteraadsverkiezingen ziek thuis komen te zitten met een burn-out, dus was het een logisch moment om een stapje terug te zetten. Het was nog steeds heel leuk, maar wel wat veel om te combineren met de gemeenteraad.

Wat doe je precies als DMM?

In het kort ben je verantwoordelijk voor alle online communicatie van de afdeling. Dit is vooral online, dus het beheren van de sociale media (Facebook, Instagram en Twitter), schrijven van stukken voor de website en het versturen van de nieuwsbrief. Ook deed ik een deel ‘’offline media’’, dus helpen met het schrijven en versturen van persberichten. Het is zeker niet zo dat je alles zelf hoeft te schrijven. Voor onderwerpen vanuit de gemeenteraad werk je samen met het raadslid die zich daarmee bezighoudt. Wat vooral belangrijk is, is om de soms moeilijke onderwerpen te vertalen naar begrijpelijke taal zodat alle volgers snappen waar we ons voor inzetten. Het helpt dan om bij de fractievergadering te zijn en gelijk aan het raadslid te vragen of ze je een kort tekstje daarover willen sturen.

Hoeveel tijd gaat er dan in zitten?

Je kan het zo groot of klein maken als je wilt en het verschilt ook zeker per periode. Tijdens de campagne ben je er veel meer mee bezig (zeker wel een paar uur per week), maar tijdens bijvoorbeeld de zomerperiode (en dus het reces van de gemeenteraad) een heel stuk minder. Het fijne aan sociale media is ook dat je veel in kan plannen. Dus als je het doordeweeks druk hebt, kan je in het weekend al veel voorbereiden en klaarzetten.

Wordt je goed begeleid en opgeleid? Leer je er veel van?

Absoluut! Toen ik begon had ik nog geen ervaring op het gebied van online media (behalve wat ik zelf op mijn eigen sociale media plaatste). Je leert sowieso heel veel door te doen, maar vanuit GroenLinks landelijk is er ook ondersteuning. Er zijn trainingen door het jaar heen (voor beginners, maar ook als je al wat meer ervaring hebt) en er is een online platform waar je met DMM’ers van andere afdelingen op zit en vragen kan stellen. Zo is er altijd wel iemand die het antwoord weet! Ook heeft GroenLinks een tool gemaakt waarbij je makkelijk zelf mooie afbeeldingen kan maken. Je hoeft dus helemaal niet goed te zijn in photoshop (maar het mag wel natuurlijk!). Kortom, je hoeft zeker geen expert te zijn en je wordt ook niet in het diepe gegooid!

Zijn er leuke ontmoetingen?

Zeker, je leert op de dagen die door GroenLinks worden georganiseerd DMM’ers van andere gemeenten kennen en ook mensen van het landelijk bureau. Ook worden er soms workshops gegeven door interessante mensen die ervaring hebben op het gebied van campagnes en sociale media. En natuurlijk zijn Jesse Klaver en andere kamerleden er ook wel eens bij!

Is het goed voor je netwerk en is het een goede opstap om verder actief te worden? Jij bent tenslotte raadslid geworden, maar kun je er ook andere dingen mee?

Ja heel erg. Toen ik begon kende ik amper mensen binnen GroenLinks, maar je leert ontzettend snel mensen kennen. Het hielp mij enorm om aanwezig te zijn bij vergaderingen van het bestuur en de fractie. Zo weet je direct wat er speelt en wat je online kan vertellen. Ook heeft het mij enthousiast gemaakt om meer te doen binnen de afdeling. Ik heb mee geholpen met het verkiezingsprogramma te schrijven en ben inderdaad sinds 2022 gemeenteraadslid! Maar je kan ook bestuurslid worden bijvoorbeeld.

Wat zijn de leuke en minder leuke kanten?

Ik vond het zelf erg leuk om te zien wat het effect was van wat je online plaatst. Soms doet een bericht het ineens heel goed en bereikt het veel mensen, en soms ineens wat minder. Daar kan je weer van leren en later toepassen. In het begin (toen had ik nog meer tijd ;)) heb ik dit ook helemaal bijgehouden met grafiekjes wat berichten bereikten. En heel leuk ook als mensen gaan reageren op je berichten, want daar doe je het natuurlijk voor, mensen bereiken en laten zien wat voor toffe dingen we doen!

Minder leuk zijn de wat mindere reacties die je soms krijgt, maar omdat we niet zo groot zijn (we zijn geen Amsterdam bijv.) valt dit reuze mee. En ik kan gelukkig altijd terecht bij mensen die met me mee denken wat ik terug kan antwoorden.

Wat is je leukste herinnering?

Ik vond de campagnes altijd hele toffe periodes. Er gebeurt dan ineens veel meer en van alle kanten komen vrijwilligers helpen. Je werkt met elkaar naar de verkiezingen toe en de sfeer is altijd erg gezellig. Dan kon ik altijd veel foto’s maken van blije mensen met flyers en die doen het altijd goed!

Heeft dit interview met Danique je overtuigd dat dit wat voor je is of heb je nog vragen neem dan contact op met msanderse@xs4all.nl  of meld je aan op Digitale media manager | GroenLinks