Lees hieronder de brief van Natalie Reijnders aan wethouder Rouwendal

Geachte heer Rouwendal, beste Jan-Willem,

Ruim een week na de eerste ophef rond de Nashville verklaring, zou ik je willen vragen om deze brief van mij te willen lezen. Misschien begrijp je dan waarom ik zo graag wil dat jij, als wethouder van Leidschendam-Voorburg, deze verklaring niet alleen niet ondertekent, maar er ook echt afstand van neemt.

Ik heb het nog even laten betijen, maar vorige week was ik boos, zo boos zelfs dat verschillende mensen mij er op attent maakten dat ze mij zelden zo boos hadden gezien. Het verbaasde mij zelf ook wel een beetje, je zou toch van mij verwachten dat ik niets tegen een minderheidsstandpunt in zou brengen en inderdaad mocht iemand ooit zeggen dat jij of iemand anders in Nederland niet mag geloven wat jullie willen, dan zal ik daar net zo fel tegen strijden.

In Nederland lijkt het natuurlijk wel zo dat we het goed voor elkaar hebben, maar dat is nog maar een dun laagje vernis. Ja, we hebben een wettelijk Homo huwelijk, maar vrienden en vriendinnen van mij kunnen niet overal veilig hand in hand lopen met hun echtgenoot of echtgenote. Ja, we kunnen medisch veel in dit land, maar als mijn neef er van buiten uit wil zien zoals hij zich al jaren van binnen voelt , moet hij eerst een zwaar psychiatrisch traject afleggen. Roze ouderen die zorg nodig hebben komen niet alleen terecht in een verzorgingshuis, maar ook weer terug in de kast. Voor veel gender neutrale mensen is het een nachtmerrie om door de douane te moeten, waar ze keer op keer, ook als de bodyscan op groen staat, onder gegniffel worden gefouilleerd. De pijn in de ogen van deze mensen als ik hun verhalen aanhoor, maakt dat ik zo boos ben.

Natuurlijk ben je niet verantwoordelijk voor bovenstaande zaken en je hebt zelfs het “minderhedenbeleid” niet in jouw portefeuille, maar jij bent WEL wethouder voor ALLE Voorburgers, Leidschendammers en Stompwijkers, ook als deze deel uitmaken van de LHBTIQ+ gemeente en dag in, dag uit dit soort zaken meemaken.

In het coalitie akkoord staat dat iedereen in onze gemeente zichzelf mag zijn en jeugdwerk, scouting en andere verenigingen vallen onder jouw verantwoording. Als jongere in deze gemeente wil je jezelf kunnen ontplooien, ontwikkelen en opgroeien tot een zelfstandige en gelukkige volwassene. Echter als LHBTIQ+ jongere is er niets voor jou georganiseerd en degene die over het jeugdwerk gaat, keurt jouw gevoelens af. Ook als jong lid van de Scouting is het al moeilijk genoeg om uit de kast te komen nu een zo’n belangrijk figuur in onze gemeente geen afstand neemt van deze verklaring.

Daarom vraag ik je met klem, dit nog eens te overwegen en als Wethouder afstand te nemen van de Nashville verklaring.

Met vriendelijke groet,

Natalie Reijnders