Een goed besluit

GroenLinks PvdA is blij dat er met dit besluit voorlopig voor de natuur wordt gekozen, maar is wel bijzonder kritisch op de werkwijze van het eigen college. GroenLinks heeft zelf  in de zomer van 2023 expliciet om deze reden gevraagd naar de natuurwaarden van het gebied rondom Vlietland en het actief onderzoeken en monitoren van dit gebied, helaas met nul op dit rekest. Nu moeten we  helaas tot de pijnlijke conclusie komen dat de ODH blijkbaar niet alleen meer zicht heeft op de plaatselijke natuur dan het college van Leidschendam-Voorburg, maar er ook nog eens meer voor durft op te komen tegenover de projectontwikkelaar. 

Meer aandacht voor alternatieven

Zowel het college als DLR hebben voorlopig weinig oor gehad voor de kritiek van omwonenden en betrokken organisaties, maar het is nog altijd beter ten halve te keren dan ten hele te dwalen. Vanuit de gemeenteraad is dit jaar een alternatief plan naar voren geschoven wat de natuur in Vlietland met rust laat, Vlietland openbaar en toegankelijk houdt én ruimte geeft voor DLR om te ontwikkelen op een plek waar recreatiewoningen wel gewenst zijn. GroenLinks PvdA heeft hier al eens eerder toe opgeroepen, en we zullen het blijven doen: luister naar de omwonenden. Luister naar de natuur. En kijk ook naar wat er nù nodig is. Durf te keren. 

Meer aandacht voor de lokale natuur

In het antwoord op de vragen van GroenLinks over de natuurwaarden in Vlietland stelde het college dat het voornemens was om een stadsecoloog aan te trekken zodat er meer structurele monitoring van de lokale natuur mogelijk was. Deze is gelukkig inmiddels aangetrokken. GroenLinks PvdA willen daarom, zeker met het oog op de recente ontwikkeling in Vlietland, niet langer wachten en roept het college op tot het uitvoeren van de eigen voornemens. Trek erop uit!