De gemeenteraad wil dat we in 2020 nog maar 100 kg restafval per persoon per jaar weggooien. In 2017 was dat nog 222 kg. Dus hoe gaan we dat voor elkaar krijgen? GroenLinks raadslid Marie-Christine van der Gronde organiseerde in het Veur theater een politiek café om daarover te spreken met experts, inwoners en ondernemers.

Aelse Ruiter, expert afval, vertelde meer over de impact van restafval op het milieu, over verschillende manieren om afval te verminderen, en over de kostenbesparingen voor de gemeente, als we beter recyclen. Een groot gedeelte van ons restafval bestaat nu nog uit GFT, papier en plastic. Als alle inwoners dat beter gaan scheiden, kunnen we in 2020 gemakkelijk die 100 kilogram restafval halen, vertelde de expert.

Maar afval scheiden is niet voor iedereen even gemakkelijk. In de discussie die volgde, werd duidelijk dat je creatief moet omgaan met de ruimte in de keuken om zoveel bakken of zakken te plaatsen voor de verschillende typen afval. Ook is het belangrijk dat het afval gemakkelijk kan worden weggebracht. Vooral voor GFT geldt: als de container te ver van huis is, verdwijnt de GFT toch nog vaak in het restafval. Dat is omdat het snel gaat stinken, en omdat het zwaar is. Voor huishoudens met een eigen GFT-container voor de deur geldt dat die wel vaak moeten worden geleegd, ook vanwege de geur. Voor plastic en papier speelt dat probleem minder, maar kan vooral veel gewonnen worden met verandering van gewoontes en bewustwording.

Hanneke Dominicus vertelde over haar ervaringen met het plastic dieet. Het blijkt mogelijk om helemaal zonder plastic te leven, maar het kost wel meer tijd, omdat winkelen bij de supermarkt toch lastig wordt.

Astrid van Eekelen, wethouder Milieu en Duurzaamheid, reikte prijzen uit voor de beste inzendingen op de vraag “Hoe zorg jij voor minder restafval?” Kirsten van Loon won in de categorie “goede gewoonte”. Ze noemde een hele waslijst van kleine goede gewoontes, zoals: wasbare wattenschijfjes gebruiken, een whiteboard notitieboekje, en bijenwasdoek in plaats van plastic of aluminium folie. Alle dingen uit haar lijst zijn een kleine moeite, maar alles bij elkaar geven ze een groot resultaat. Christine Pet-Sepers won in de categorie “kleine lifehack”, omdat zij zich verzet tegen de verpakkingen in de supermarkt. Als ze kan kiezen, koopt ze het product met de verpakking die het best te recyclen is. Ze laat zien dat we niet honderd procent verpakkingsloos hoeven te winkelen, om toch een verschil te maken. Gijs Dupont won de prijs “briljant idee” met het idee om een wormenbak te gebruiken voor het GFT. Die bak bestaat uit verschillende laagjes wormen, die ongekookte resten van groente en fruit eten en er compost van maken. Zo bespaart het een tripje naar de GFT-bak, en je kunt je eigen plantjes voeden met thuisgemaakte compost.

Meer foto's van het politiek café vind je hier

Het volledige verslag is hier te lezen.