Raadsflits: GroenLinks verbaasd over keuzes in begroting

"Alles van waarde is weerloos", schreef Lucebert. Zo begint fractievoorzitter Jeroen van Rossum over de begroting van coalitie VVD-CDA-PvdA-CU/SGP.

Deze lijkt te zeggen: "ach, alles van waarde is toch al weerloos..." Dat bezuinigd moet worden staat helaas vast. De kosten van de Jeugdzorg stijgen al jaren flink. GroenLinks steekt de hand uit: laten gemeenteraad en college samen werken aan verbeteringen. Andere keuzes zijn voor GroenLinks veel lastiger te volgen: “Veel geld voor een rugbyveld dat maar twee jaar wordt gebruikt, maar voor kunst en cultuur alleen maar bezuinigingen op bibliotheek en theaters.” Het Veur theater moet blijven bestaan.

Een extra oeververbinding is er nog zo een. “Dat kunnen we beter staken, omdat een extra brug simpelweg onbetaalbaar is,” aldus Van Rossum. Vervelend maar wel reëel levert betaald parkeren geld op. “Parkeerplaatsen komen niet gratis uit de lucht vallen: die worden onderhouden van gemeenschapsgeld.”

En het openbaar vervoer dan? Het bedrag staat in de begroting vast: €32.000. Dat staat in schrille verhouding tot de €400.000,- die het college uittrekt voor parkeerplaatsen, €150.000 meer dan vorig jaar. En dat terwijl er unanieme moties liggen om het ov in de gemeente flink uit te breiden.