Marcel Vissers, lijsttrekker Water Natuurlijk Delfland (de waterschapspartij die door GroenLinks gesteund wordt) en hoogheemraad van het waterschap Delfland, Marieke Spekreijse, fractievertegenwoordiger van GroenLinks Zuid-Holland en Frank van Vliet, wethouder te Delft voor o.a. groen en buitengebied zijn gevraagd om vanuit hun rollen hierop te reageren. Waarna we samen met alle aanwezigen in de zaal in gesprek gaan over hoe we samen kunnen zorgen voor betere toekomst van de natuur en water in onze regio. 

             Het gaat ronduit slecht met onze natuur. Complete ecosystemen staan op instorten en we zijn druk bezig om onze natuur te vernietigen. Kinderen dreigen op te groeien in een natuur loze stad. En het aantal dieren, planten en schimmels (die cruciaal zijn voor gezonde bodems) neemt snel af door verstedelijking, het bouwen van wegen en milieuvervuilende landbouwmethoden(citaat).

Deze alarmerende bevindingen over de staat van natuur in Nederland bracht de Raad voor de Leefomgeving en infrastructuur (Rli) in maart van dit jaar uit. De Rli merkte daarnaast op dat de slechte waterkwaliteit in Nederland leidt tot een watercrisis vanaf 2027, als niet ingegrepen wordt. De kwaliteit van officieel beschermde wateren loopt zo sterk achter op Europese normen, dat het vanaf dat jaar een grond kan vormen om economische activiteiten via de rechter te blokkeren, zoals in de stikstofcrisis is gebeurd. De Nederlandse waterkwaliteit bungelt onderaan in Europa. Dat komt vooral door de hoge bevolkingsdichtheid en het zeer intensieve landgebruik, wat zorgt voor te veel stikstof en fosfor in het oppervlaktewater.

Uit het rapport van de Rli blijkt ook dat de overheden op regionaal niveau slecht met elkaar samenwerken op het gebied van water en natuur.

De kern daarvan is dat de bescherming van de natuur te veel versnipperd is. Iedere provincie runt zijn eigen winkeltje en richt zich te veel op de beschermde natuurgebieden terwijl ook het aangrenzende land en de stad aandacht verdient. Het Rijk beschouwt natuur bovendien veel te economisch, als kostenpost in plaats van als ecologisch fundament onder de samenleving.

Kortom: we hebben nog wel wat te bespreken. We nodigen jullie van harte uit om te komen op vrijdag 10 februari 2023 naar de thema-avond over natuur en water in onze omgeving.

 

Wanneer: 10 februari 2023 om 20 uur, in het groen en bij het water van het Delftse Hout.

Waar: duurzaamheidscentrum De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ Delft.

Bereikbaar: o.a. vanaf treinstation Delft met bus 63 richting IKEA, halte Delftse Hout.

Voor wie: iedereen die mee wil denken en praten over het groen en water in onze regio.