Vrouwendag bij Stichting IBCE

Op zondag 10 maart vierde stichting IBCE (Stichting Interculturele Bevordering Contact & Educatie) zoals elk jaar weer Internationale vrouwendag in wijkcentrum de Plint in Leidschendam. Dit jaar natuurlijk heel speciaal, want het is dit jaar 100 jaar geleden dat vrouwen voor het eerst mochten stemmen. Het thema van de dag was net zo als bij de landelijke viering “Heldinnen”.

Raadslid Natalie Reijnders mocht wat vertellen over een historische heldin die op het oog weinig met alle vrouwen in de zaal gemeen had, Prinses Marianne, maar haar leven heeft meer overeenkomsten met de vrouwen in de zaal als gedacht. Geboren als vluchtelinge in Duitsland, ontworstelde zij zich aan een gearrangeerd huwelijk en nadat zij zich heruitgevonden heeft als een “vrije Nederlandse vrouw” stort zij zich op het helpen van anderen. Ook zette Natalie Reijnders Zeynep Killi in het zonnetje. Nadat zij de slechtste kant van de mensheid gezien heeft, is zij zich met hart en ziel gaan inzetten voor de medemens. Een speciale Nederlandse heldin, dubbel en dwars verdiende zij dan ook dat aan haar een speciaal lied werd op gedragen.

Daarnaast vertelde Wethouder Nadine Stemerdink over haar heldin, haar oma die haar het belang leerde van financiële onafhankelijkheid en Wethouder Astrid van Eekelen vroeg de bezoeksters naar hun persoonlijke heldinnen: de danslerares die een dochter haar zelfvertrouwen teruggaf, de buurvrouw die elke dag een extra maaltijd voor haar zieke buurvrouw kookt, de mantelzorgers, al die dappere gewone vrouwen die alles gewoon aanpakken.

Natuurlijk werd dit alles omlijst door muziek, dans en heerlijke hapjes en drankjes.