Samen veranderen we Leidschendam Voorburg

Corona heeft ons laten zien wat echt belangrijk is: een groene omgeving, goede zorg en bovenal verbinding met elkaar. Wij gaan voor een gemeente waarin iedereen gelijk is. En waarin we samen leven met elkaar en met de natuur. Onze gemeente heeft een partij nodig heeft die groene en linkse politiek verbindt. Meer groen, meer links. Meer GroenLinks dus. 

Gelijke kansen voor iedereen

Iedereen verdient een eerlijke kans.  Nog steeds groeit 1 op de 10 kinderen op in armoede. Dat moet anders. GroenLinks gelooft erin dat iedereen wat van het leven wil maken. Iedereen wil zich nuttig maken, alle ouders willen zelf voor hun kinderen zorgen en ieder mens wil zichzelf ontwikkelen. Maar doordat niet iedereen een gelijke kans heeft is dit helaas niet voor iedereen mogelijk. Als we de kansen gelijker kunnen maken, is dat voor iedereen beter. Als gemeente kunnen we hier heel veel aan doen. 

Een deel van onze plannen: 

  • We verruimen de regelingen voor mensen die minder te besteden hebben, zoals de regeling voor de ziektekosten.
  • We verbeteren de communicatie en gaan uit van vertrouwen in de mens. 
  • We verkleinen de ongelijkheid tussen kinderen. Ieder kind moet meekunnen op schoolreisje en we bieden de mogelijkheid voor fruit en ontbijt op school.
  • We onderzoeken mogelijkheden voor gratis kinderopvang.
  • We bieden gratis menstruatieproducten aan voor mensen die dat nodig hebben.
  • We pakken laaggeletterdheid aan, bijvoorbeeld met taalonderwijs en het begeleiden van mensen om digitaal vaardig te worden. 

Wonen is een basisrecht

We zitten midden in een wooncrisis. De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn enorm, waardoor starters en mensen met lage inkomens nauwelijks aan een woning kunnen komen. Daarom moeten er meer betaalbare huizen komen. Want wonen is een recht, geen verdienmodel. Het is belangrijk dat er betaalbare sociale huur- en sociale koopwoningen voor starters en eenpersoonshuishoudens komen. 

Een deel van onze plannen: 

  • We zetten vol in op sociale woningbouw. Bij elk project is minimaal 30% sociale woningbouw. 
  • Bij nieuwe koopwoningen wordt het verplicht dat de koper er zelf moet wonen. Zo voorkomen we dat koopwoningen als belegging gebruikt worden en de prijzen nog verder stijgen.
  • Nieuwbouw mag niet ten koste gaan van het groen in onze gemeente.
  • Iedereen verdient een dak boven het hoofd. Daarom regelen we opvang en structurele hulp voor dakloze mensen.

Energie van de toekomst

De klimaatcrisis is de grootste opgave van onze tijd. Met z’n allen moeten we het verbruik van energie verminderen en de energie die we gebruiken moeten we duurzaam opwekken. Die energietransitie moet toegankelijk, inclusief en betaalbaar zijn. Verduurzamen van de woning is niet voor elke bewoner betaalbaar. GroenLinks wil daarom energie-armoede tegengaan en de inwoners helpen met de energietransitie.

Een deel van onze plannen: 

  • Alle nieuwbouw wordt energieneutraal en gasloos. 
  • Er komen meer subsidies, zodat mensen zelf aan de slag kunnen om hun huis te verduurzamen. Dit is niet alleen voor huiseigenaren, maar ook voor huurders.
  • Op alle daken van gemeentelijke gebouwen komen zonnepanelen. Op schooldaken die daarvoor geschikt zijn ook. 
  • We stimuleren inwoners om hun huizen energiezuiniger te maken. Mensen die minder geld te besteden hebben, bieden we daarbij persoonlijke begeleiding aan, waaronder het wegwijs maken naar subsidies en financieringsmogelijkheden.

Duurzame economie

De gemeente gaat voor groene groei en bedrijven worden gestimuleerd en geholpen om duurzamer te worden. De lokale economie en ondernemers verdienen daarbij onze steun. Ook gaan we hard aan het werk om van Leidschendam-Voorburg zo snel mogelijk een circulaire gemeente te maken, waarin alles wat gebruikt wordt herbruikbaar is, ook ons afval.

Een deel van onze plannen: 

  • De economie in Leidschendam-Voorburg is in 2030 voor de helft circulair en in 2050 volledig circulair.
  • De gemeente werkt zoveel mogelijk samen met duurzame bedrijven en koopt lokaal, klimaatneutraal en circulair in.
  • Iedere wijk krijgt een groene wijkwerker die initiatieven van wijkbewoners ondersteunt, zoals het delen van auto’s en spullen, het aanbieden van klussen en reparatiewerkzaamheden. 
  • De gemeente steunt initiatieven rondom het verminderen van afval, het hergebruiken en repareren van producten. Waar hergebruik niet mogelijk is wordt ingezet op hoogwaardige recycling. 

Een schonere gemeente

GroenLinks vindt het ontzettend belangrijk dat iedereen buiten kan genieten. Dit is goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Een fijne leefomgeving is een schone leefomgeving en hieraan kunnen we nog veel verbeteren. In een schone gemeente is de luchtkwaliteit goed en zwerft er geen afval rond. Dat is onze inzet voor een schoner Leidschendam-Voorburg.

Een deel van onze plannen: 

  • We verbeteren de luchtkwaliteit in onze gemeente.
  • We willen een volledig verbod op consumentenvuurwerk in Leidschendam-Voorburg. Vuurwerk is te belastend voor mens en dier, de luchtkwaliteit en voor de hulpdiensten. Daarom zien we liever alternatieven, zoals een drone show. 
  • We brengen de maximaal toegestane snelheid terug tot 30 km per uur binnen de bebouwde kom. Op straten zonder stoep kan dit zelfs terug naar 15 km per uur. Daarnaast maken we ons hard voor een verlaging van de maximumsnelheid op de snelwegen rond en in de gemeente. 
  • We voeren een milieuzone in en we maken meer straten waar de auto te gast is. 
  • Afval scheiden moet gemakkelijk worden voor alle inwoners, ook in de hoogbouw.
    Iedereen krijgt een scheidingstuintje in de buurt waar plastic, GFT, papier en glas gemakkelijk kunnen worden weggebracht.
  • De gemeente komt met een programma om samen met bewoners en ondernemers zwerfafval aan te pakken.

Fietsers en voetgangers op één

Voetgangers en fietsers staan voor GroenLinks op nummer één. Dit is goed voor het milieu en fietsen en wandelen is ook nog eens heel ontspannend en gezond. Voor ons is het dan ook duidelijk: we gaan investeren in onze infrastructuur om fietsen en lopen nog aantrekkelijker en veiliger te maken. Na voetgangers en fietsers is ook het openbaar vervoer heel belangrijk, het draagt bij aan de leefbaarheid en bereikbaarheid van onze gemeente.

Een deel van onze plannen: 

  • Er gaat meer geld naar fietsvoorzieningen. We breiden snelfietsroutes uit en plaatsen veel meer gratis fietsparkeerplekken. Waar de nood hoog is worden autoparkeerplekken omgezet in fietsparkeerplekken.
  • We vergroten de aandacht voor veiligere fiets- en voetgangerspaden, vooral ook bij scholen. Dit betekent bijvoorbeeld: breder maken van paden, geen losliggende stenen of grote obstakels, zoals scooters, geparkeerde auto’s en bakfietsen. Ook willen we meer zebrapaden en plekken waar fietsers en voetgangers voorrang hebben.
  • We zetten ons in voor een openbaar vervoer verbinding richting Stompwijk en Leidschendam-Zuid. In ieder geval wordt geïnvesteerd in een tramhalte bij Overgoo.
  • Iedereen moet toegang hebben tot duurzaam vervoer, ook wie weinig te besteden heeft. Daarom voeren we een goedkoop busabonnement of gunstige vervoersarrangementen in voor mensen die minder te besteden hebben. 
  • We onderzoeken of het Damcentrum autovrij kan worden.
  • We stimuleren schone auto’s en deelauto’s.
  • We voeren betaald parkeren in voor wijken waar de parkeerdruk hoog is, zoals in de buurt van winkelgebieden en aan de grenzen met Rijswijk en Den Haag. We regelen daarbij parkeervergunningen voor wijkbewoners. 

Meer groen voor mens en dier

GroenLinks strijdt voor een diervriendelijke gemeente en voor het recht op een groene leefomgeving voor en van ons allemaal, eerlijk verdeeld over alle wijken. We willen meer groen in plaats van steen toevoegen en we helpen inwoners om ook bij te dragen aan het vergroenen van Leidschendam-Voorburg. Met meer nieuwe natuur en beter onderhoud van het groen krijgen dieren meer ruimte. Dat verbetert de biodiversiteit en laat het groen meer leven.

Een deel van onze plannen: 

  • We willen meer bomen in de gemeente. Daarom kan elke inwoner en ondernemer een gratis boom aanvragen bij de gemeente.
  • We werken toe naar een gemeente waar iedere inwoner op maximaal 350 meter een groene openbare omgeving tot de beschikking heeft. We leggen meer (groene) speel- en ontspanningsplekken aan en alle scholen krijgen een groen schoolplein.
  • De gemeente gaat zich nog meer inzetten voor bijen, hommels, vlinders en andere insecten door de biodiversiteit te stimuleren, zoals door minder te maaien bij delen van onze oevers en bermen.
  • We wijzen plekken aan voor ‘Tiny Forests’ om de biodiversiteit extra te versterken. Dit zijn dichtbegroeide bosjes van minimaal 100 vierkante meter.
  • We verruimen de subsidies voor groene maatregelen, zoals groene daken en zorgen ook als gemeente voor meer groene daken op gemeentelijke gebouwen. 

Eerlijke zorg

Gezond zijn is meer dan niet ziek zijn. Ziek worden, je baan verliezen, in de schulden zitten of je huis kwijtraken; het kan iedereen overkomen. De gemeente kan geen mentale of fysieke beperkingen wegnemen of ziektes genezen. Maar de gemeente kan wél hulp bieden en zorgen dat iedere inwoner ook de zorg krijgt die zij, hij of hen nodig heeft. Alle inwoners horen een gelijke kans te hebben op een goede gezondheid. Preventie en mantelzorg zijn hiervoor onmisbaar.

Een deel van onze plannen: 

  • We investeren in jeugdzorg en zetten in op betere jeugdzorg en op preventie, bijvoorbeeld door het versterken van jeugdgezondheidszorg. Er komt extra aandacht voor ggz-jeugdzorg en regionale samenwerkingen bij zware en ingewikkelde jeugdzorg. 
  • We maken mentale gezondheid bespreekbaar en bieden hulp en ondersteuning aan hen die het moeilijk hebben.
  • We nemen meer initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan.
  • De gemeente gaat meer, begrijpelijker en actiever informatie verstrekken over alle mogelijkheden binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de WMO. Dit is de wet waarin is vastgelegd dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. 
  • Zorgvoorzieningen worden toegankelijker. We behandelen elke hulpvraag snel, maken formulieren simpeler en het contact met de instanties persoonlijker.
  • Mantelzorgers verdienen meer steun. We betrekken hen bij de zorgvraag, zorgen dat het ondersteuningsaanbod voor mantelzorgers zichtbaar, vindbaar en actueel is, zetten tijdig ‘respijtzorg’ in en maken ons hard voor betaalde aanwezigheidszorg, zodat mantelzorgers niet overbelast raken. Er komt ook meer aandacht voor jonge mantelzorgers.

Met elkaar en voor elkaar

Sociaal contact, ontmoeting en verbinding zijn de basis van een samenleving en een gemeenschap. Sociaal contact maakt dat mensen zich minder eenzaam en meer gewaardeerd voelen in hun omgeving. De verbinding met wijk en gemeente wordt erdoor versterkt. Er horen geen drempels te zijn, zodat iedereen mee kan doen met sociale, culturele en sportieve initiatieven. Zodat we veel meer met en voor elkaar kunnen doen.

Een deel van onze plannen:

  • Wijkverenigingen en wijkcentra krijgen extra ondersteuning, dit zijn belangrijke bestaande netwerken. Zij spelen een grote rol in het bij elkaar brengen van mensen en verlagen de drempels hiervoor.
  • Er komt een gemeentelijk vrijwilligersbeleid, met daarin onder andere maatregelen om organisaties en vrijwilligers te ondersteunen en actief te bedanken. 
  • Gratis schoolzwemles wordt opnieuw ingevoerd, zodat alle kinderen op jonge leeftijd leren zwemmen. 
  • De kunst- en cultuursector blijven we steunen. Zeker in tijden van corona heeft de culturele sector het niet makkelijk gehad, dus waar nodig bieden we extra ondersteuning. 
  • We zetten de lijn voor een toekomstbestendige bibliotheek voort, naast het uitlenen van boeken blijft de maatschappelijke functie van de bibliotheek erg belangrijk. 
  • We maken meer geld vrij voor kinderen en jongeren uit gezinnen met een kleine beurs, zodat ook zij op muziekles kunnen of lid kunnen worden van een sportclub.

Leidschendam Voorburg van ons allemaal

De gemeente is voor iedereen en iedereen in onze gemeente moet zich vrij en thuis voelen. Er is geen plaats voor discriminatie in welke vorm dan ook. Dat betekent bijvoorbeeld ook aandacht voor inclusief taalgebruik. Daarnaast willen we betere toegankelijkheid van de openbare ruimte voor mensen met een handicap. Ook verbeteren we de veiligheid door de hele gemeente. Onze gemeente kent een grote diversiteit aan inwoners en dit zorgt ook voor een diversiteit aan meningen. Daarom zetten we ons ervoor in dat iedereen gehoord wordt en dat iedereen mag meepraten.

Een deel van onze plannen: 

  • De gemeente geeft het goede voorbeeld als werkgever en zet zich in voor een werkvloer zonder racisme, seksisme, validisme en andere vormen van discriminatie.
  • De gemeente ondersteunt voorlichting op scholen over onderwerpen zoals migratie, genderdiversiteit, mensenrechten, racisme, discriminatie en het slavernijverleden en ondersteunt leerlingen die een GSA (Gender and Sexuality Alliance) op willen zetten.
  • Er komt een lokale agenda voor het verbeteren van de positie van chronisch zieken en gehandicapte mensen.
  • Migranten met een verblijfsvergunning worden zo snel mogelijk aan woonruimte en integratiebegeleiding geholpen. Daarbij geven we uitgewezen asielzoekers in nood ondersteuning en opvang.
  • De nieuwe raadzaal wordt toegankelijk voor alle inwoners. Iedereen moet volksvertegenwoordiger kunnen worden of plaats kunnen nemen in het publiek. 
  • We gaan meer naar inwoners luisteren en samenwerken, bijvoorbeeld via burgerberaden en burgerbegrotingen. Ook betrekken we jongeren actief, zoals door samenwerking met alle middelbare scholen en de oprichting van een jongerenraad.
  • Elke wijk krijgt een wijkbudget zodat bewoners zelf met ideeën kunnen komen en uit kunnen voeren, met hulp van de gemeente bij de uitvoering. Inwoners krijgen ook het recht om een alternatieve aanpak voor te stellen voor publieke doelen in hun omgeving.
  • Elke wijk heeft een goed benaderbare wijkagent die zich samen met de wijkambassadeurs en bewoners op een sociale manier inzetten voor een veilige wijk.

 

Nieuwsgierig geworden naar het hele programma?