Wat zou het fijn geweest zijn als we helemaal vrolijk, fris en fruitig aan deze nieuwe periode zouden kunnen beginnen. Wel is het mooi dat er op de eerste pagina van deze begroting staat dat Leidschendam-Voorburg een financieel stabiele gemeente is. Maar na de Corona jaren komen we nu voor nog grotere uitdagingen te staan.
De energiecrisis jaagt de prijzen van alles omhoog. De verwachting is dat er duizenden mensen in onze gemeente in de financiële problemen komen en dat terwijl nu al 1 op de 3 kinderen in Leidschendam noord in armoede opgroeit. Natuurlijk hebben we gisteren gesproken over maatregelen om mensen te ondersteunen, maar met alle kosten die de pan uit rijzen kan een alleenstaande ouder, met een modaal inkomen en 2 kinderen ook het energie plafond van 233 euro niet betalen en de kans dat dit gezin aanspraak kan of gaat maken is klein. Je kunt niet meer zeggen dit geldt alleen voor anderen, iedereen wordt hard geraakt. De onzekerheid zorgt ervoor dat ik niemand ken die onbezorgd de verwarming aanzet.
En gelukkig zijn we een gemeente waar we als inwoners graag de hand naar elkaar uitstrekken, er springen kleine initiatieven op om elkaar te helpen, maar hoe is de uitgestrekte hand van de gemeente? Hoe warm is het als een inwoner hulp nodig heeft, hoe gemakkelijk is het om een aanvraag te doen? Wordt er ruimhartig door een werknemer meegedacht, of moet men koud met de billen bloot? Na alle landelijke affaires is de overheid niet altijd je vriend en zijn mensen angstig om hulp te vragen. En het is al een vooruitgang, in de zin van, de gemeente komt naar je toe deze winter, maar ook het sociaal servicepunt en de energiecoaches worden door velen gezien als de Gemeente.
Dus laten we oog houden voor kleinere projecten, zoals bijvoorbeeld Schoolmaatjes en het verzorgingsmiddelenhuisje.
We moeten dan ook laten zien dat Leidschendam-Voorburg in moeilijke tijden investeert in zijn inwoners. Dit door niet te jagen op mensen die misschien wel frauderen, maar door een warme band op te bouwen met haar inwoners en te weten wat bij hun speelt en waar zij zich zorgen over maken. Maar ook door het goede voorbeeld te geven. Doe 's nachts nu eens de lichten uit op het gemeentehuis. En waarom is het zo warm in Swaensteijn?
De Corona jaren hebben er ook in onze gemeente ingehakt, de eenzaamheid die er misschien al was werd keihard duidelijk, de zorgen over de mentale gezondheid van onze jongeren ook. Ik zeg niet dat de pandemie over is, maar we kunnen een begin maken met hierop in te zetten. GroenLinks vraagt het College dan ook het huidige eenzaamheidsbeleid door te laten lopen in 2024.
Door allerlei factoren in de huidige samenleving, Corona, prestatiedruk, een sombere toekomstverwachting hebben ook onze jongeren meer mentale problemen dan ooit. Ons Commissielid Ans Seriese vraagt het college dan ook om samen met de scholen, verenigingen en anderen dit bespreekbaar te maken en dit mee te nemen in het Jeugdbeleid en de aankomende LEA. Ook het organiseren van een Mental Health Week op scholen en verenigingen zal enorm bijdragen bij het bespreekbaar maken van problemen als, zelfmoord, burn-out, eetstoornissen enz.
Sommige scholen uit deze gemeente hebben bij de aanbieders van het cultuurmenu aangegeven wegens vervoer af te zien van het aanbod. Het probleem rondom vervoer is volgens de aanbieders groter op de scholen met leerlingen met een grotere afstand tot cultuur en een lagere sociaaleconomische situatie. Met oog op het Sociaal Kompas, wil ons amendement dat de gemeente met een inventarisatie en voorstel komt om te zorgen dat vervoer niet de reden is om van het cultuurmenu af te zien, en zo de meest kwetsbare leerlingen uit de gemeente helpen. Om al je talenten te kunnen ontwikkelen is het belangrijk om jong kennis te maken met muziek, dans, literatuur, theater, beeldende kunst en cultureel erfgoed. Dit draagt bij aan de zogenaamde Brede Schooldag. Dit laatste zouden we dan ook graag en liefst snel terug te zien in de nieuwe Cultuurvisie. Kan de wethouder toezeggen dit met de scholen kort te sluiten en hierover de raad te informeren?
Ons amendement over lhbtqi+ gelden zullen wij intrekken als de wethouder ons de garantie kan geven dat we in de basisstructuren, zoals bijvoorbeeld voorlichting op scholen over lhbtqi+ onderwerpen en het actief ondersteunen van Gender and Sexuality Alliance (GSA) op scholen en de Roze plus soos voor ouderen, blijven voorzien en daar ook voldoende geld voor uittrekt.
Over het consumentenverbod vuurwerk: vanuit verschillende kaders ziet GroenLinks het gebruik van vuurwerk rondom het nieuwe jaar als schadelijk (volksgezondheid, dierwelzijn, publieke veiligheid en luchtkwaliteit). Daarom is deze motie om voor dit jaar vuurwerkvrije zones in te stellen in en voor volgend jaar met een algemeen vuurwerkverbod te komen. De brand van vorige week is niks vergeleken met de vervuiling van Oud & Nieuw! De luchtkwaliteit in onze gemeente is misschien wel een van de belangrijkste thema’s op het gebied van milieu. GL is al blij met de uitgesproken ambitie van de wethouder hierover, maar zou graag nog verdere stappen hierin willen zien.
Duurzaam omgaan met regenwater én drinkwater is nu misschien wel belangrijker dan ooit. Groene tuinen (stop vertegeling!) en regenwatertonnen kunnen hierbij een grote bijdrage leveren. GroenLinks steunt daarom deze motie om het College op te roepen zich in te zetten.
En zoals elk jaar wil ik het college met smart vragen vaart te zetten met de Sociale woningbouw!
Natuurlijk begrijpen we dat dit College een behoudende begroting maakt, we hadden niet anders verwacht. Maar de wethouder in het debat over energiearmoede zei gisteren al, dat ook hij voor hoge kosten kwam te staan, maar gelukkig kan hij het betalen en dat geldt ook voor onze gemeente. We staan voor hoge kosten, maar we kunnen het betalen, laten we dat dan ook doen!