Maar zelfs als dit over is, hoe gaan we dan verder, zijn er dan nog mogelijkheden over om je bij aan te sluiten als je al zo lang afgesloten van de buitenwereld leeft?

Er ligt hier een plan van het college met een onderzoek, een kwartiermaker, subsidie tafels en sociale partners. Het gaat over bewustwording, en het informeren van ouderen. Dat is natuurlijk goed en dat moeten we ook doen, maar daar krijgen we mensen de deur niet mee uit.

We moeten drempels wegnemen en dat doe je niet met grote nieuwe dingen, dat doe je juist met kleine bekende dingen. Dat doe je bijvoorbeeld met koffie drinken met de buren in het wijkgebouw, of het kerkgebouw. Waar mensen komen die je misschien al van gezicht kent. Dat doe je met een praatje bij de Sluis op een bankje of langs de lijn bij de sportvereniging waar je vroeger speelde. Of een kaartje leggen bij de bridgeclub of de klaverjasvereniging, een avondje Bingo en ga zo maar door. En dat doe je niet alleen als deelnemer aan een activiteit, maar ook als vrijwilliger.

Dat deden we allemaal op plekken die voor de Corona crisis zo succesvol waren dat ze niet of nauwelijks gebruik maakten van subsidie regelingen. Ze hoefde geen reclame te maken, want dat ging van mond tot mond en alles was lekker dicht in de buurt. Maar nu staat alles leeg. Zelfs als er iets corona proof georganiseerd kan worden blijft de doelgroep thuis. Want de mensen die naar dit soort ochtendjes, middagen en avonden gingen zijn ook meteen de groep die het kwetsbaarst waren voor het virus.

Dit soort kleine initiatieven kwijnt nu dus weg en terwijl de gemeente aan het onderzoeken is en probeert sociale partners aan elkaar te verbinden, komen zij niet aan bod bij subsidie tafels en weten de bezoekers van deze clubjes niet meer de weg naar deze uitjes te vinden. Ze staan eenvoudig niet op “de kaart”.

Het lijkt me dan ook niet handig om te werken aan een nieuw lokaal netwerk, terwijl we aan de andere kant dit belangrijke netwerk verloren laten gaan. Maar dan moeten we wel snel reageren en op het moment dat de Corona regels versoepeld worden meteen iedereen laten weten dat onze clubhuizen, sportkantines, woonkamers weer open zijn en welke activiteiten er in onze gemeente laagdrempelig plaatsvinden.

Dit zou eenvoudig in een aparte bijlage in Het Krantje kunnen. Zodat iedereen jong en oud weer in de buurt het sociale netwerk kan opbouwen. Het kan nog, de verenigingen en clubs zijn er nog, maar we hebben niet de tijd om tot eind van het jaar te wachten. Hier moeten we nu al een plan voor maken.

We zijn benieuwd wat jullie ideeën zijn om eenzaamheid te bestrijden. Daarom gaan we graag het gesprek met jullie aan in onze derde virtuele huiskamer op donderdag 6 mei vanaf 8 uur. Aanmelden kan door te mailen naar secretariaat@groenlinksleidschendamvoorburg.nl.