Van Weers: “De huurders moeten zelf een woning zoeken. Ze krijgen weliswaar een urgentieverklaring, maar in onze gemeente waren maandagochtend 5 woningen beschikbaar, waar om 11 uur ’s morgens al 534 mensen op gereageerd hadden. Hoe is het dan mogelijk om in deze gemeente binnen jaar een ander huis te vinden? Deze huurders worden dus waarschijnlijk naar andere gemeenten verdreven. Maar het is juist belangrijk dat de huidige bewoners blijven wonen in onze eigen gemeente, zodat we zelf kunnen zorgen dat deze mensen niet in de financiële problemen raken.”

De huidige bewoners krijgen weliswaar het recht om terug te keren, maar dan krijgen ze een nieuw huurcontract, en dan betalen ze een hogere huurprijs. 

Van Weers: “Natuurlijk is zo’n huis dan beter geïsoleerd, maar wie zegt dat de energiekosten zoveel lager zijn, dat de hogere huurprijs niet erg is? Energieprijzen zijn nu al ontzettend aan het stijgen, wie weet wat er in de komende jaren gebeurt. Mensen die al jaren wonen voor een lage huurprijs, kunnen niet ineens een grote huurverhoging ophoesten. Als je echt meent dat huidige bewoners mogen terugkeren in hun wijk, moet je ze dezelfde huurprijs aanbieden die ze gewend waren te betalen.”

Ook vindt Van Weers dat kritisch moet worden gekeken naar de kosten van het verhuizen voor de inwoners. “Er is wel voorzien in een verhuisvergoeding voor de eerste verhuizing, de buurt uit. Maar komt er ook een vergoeding voor de tweede verhuizing, terug de buurt in?”

 

Daarom stelt GroenLinks de wethouder de volgende vragen:

  1. Is het mogelijk om de bestaande huurders voorrang te geven op huizen zo dicht mogelijk bij hun eigen buurt?
  2. Hoeveel mensen, naast deze huurders, hebben op dit moment een urgentieverklaring in de woonregio Haaglanden?
  3. Hoe groot is de kans dat alle 80 huishoudens binnen een jaar tijd een nieuwe woning hebben?
  4. Als het langer dan een jaar duurt voordat alle huishoudens nieuwe woningen hebben gevonden, wat zijn dan de mogelijkheden om vertraging van de bouw te voorkomen?
  5. Hoe gaan we de bestaande huurders compenseren als de huur voor het nieuwe huis veel te hoog is?
  6. Is een bedrag van 6253 euro toereikend om tweemaal te verhuizen? Hoe worden deze berekeningen gemaakt?
  7. Is de besparing op energie en water voldoende om de huurverhoging op te vangen? Hoe worden deze berekeningen gemaakt? Op welke verwachtingen worden deze berekeningen gebaseerd?