Kul natuurlijk, want er zijn meer knoppen om aan te draaien. De gemeente zou ook de lasten kunnen verhogen. Doen alsof bezuinigen de enige manier is om het huishoudboekje op orde te krijgen is simpelweg onzin.

Daar wilde de VVD natuurlijk niets van horen. Voilà, daar was Philip van Veller met een mooi commentaar waarin hij de VVD als zuinig bestempelt en GroenLinks een gat in de hand verwijt.

Natuurlijk mag Philip van Veller het achterhaalde cliché uit de kast trekken dat linkse partijen zo graag geld uitgeven, en dat zijn partij zo zuinig is, maar de werkelijkheid is anders. Uitgerekend op de dag dat Vlietnieuws zijn commentaar plaatste, omarmt de VVD-fractie het voorstel van VVD-wethouder van Eekelen om een enorme sloot geld uit te geven aan verkeersmaatregelen rond de Mall. Geld dat beter deels ergens anders was gehaald (bij de Mall bijvoorbeeld) dan uit onze reserves. Iets met een pot en een ketel.

Maar veel erger nog is de neiging van rechtse politici (en van VVD’ers in het bijzonder) om bij elke begroting en tegenvaller in een acute belastingkramp te schieten. Telkens wordt luid betoogd dat onze lasten niet verhoogd mogen worden, zonder te erkennen dat Leidschendam-Voorburg in vergelijking tot omliggende gemeenten helemaal geen hoge lasten heeft. Zeker niet als je bekijkt hoeveel riante woningen en bankrekeningen onze gemeente telt.

Leidschendam-Voorburg is een keurig aangeharkte gemeente, waarin veel mensen wonen die het prima voor elkaar hebben. Maar in het sociaal domein moeten linkse partijen voortdurend strijd leveren om daar niet te bezuinigen op de broodnodige ondersteuning van inwoners die het niet zo mooi voor elkaar hebben. En als we bijvoorbeeld kijken naar het budget dat hier historisch wordt uitgegeven aan (vrijwilligers in) de cultuursector dan is het hier maar karig.

Zo lang we in het rechtse frame van gekunstelde zuinigheid trappen, blijft dat zo. Zij die het goed hebben, wonen heerlijk in een gemeente met lage lasten. Maar een gemeente die echt een vangnet kan bieden voor hen die het lastig hebben, is in die werkelijkheid maar slecht te betalen. Dus tenzij we niet alleen met linkse, maar ook met rechtse hobbies stoppen - nog meer parkeerplekken, nog meer villa’s - moeten de lasten omhoog.

Wanneer we slim die lasten verhogen, en zorgen dat de rijksten de zwaarste lasten oppakken, en dat de armsten in onze gemeente daarvan juist gespaard blijven, is het heel verstandig om de lasten te verhogen. Daar kiest GroenLinks voor, in plaats van te bezuinigen. Want wanneer de gemeente meer inkomsten heeft, kan ze meer betekenen als vangnet voor armoede, ziekte en tegenslag, en als aanjager van vergroening, levendigheid en gelijke kansen.

Jeroen van Rossum
Raadslid GroenLinks