Politiek gezien was het vooral een onvoorspelbaar jaar. Van dossier Schakenbosch, waar de coalitie een dissident bleek te hebben, tot onze toetreding tot de coalitie na verrassend vruchtbare onderhandelingen. En ook in ons politieke werk heeft corona veel invloed gehad. Ons ambtenarenapparaat kwam onder hoge druk door de enorme administratieve druk van de noodpakketten van de overheid. We moesten in de raad onze prioriteiten herzien, en toekijken hoe sommige dossiers onder de crisis in vertraging terecht kwamen. En we gingen digitaal vergaderen; zeker in de eerste maanden geen bijzonder groot succes, als je het mij vraagt.

Maar het is gelukkig ook een jaar geweest waarin we op een aantal vlakken onze GroenLinkse stempel wisten te drukken. Op sociale woningbouw, met Floor als wethouder op het dossier, lijkt er eindelijk wat vaart te komen in een slepend, traag dossier. Op duurzaamheid en luchtkwaliteit heeft Marie-Christine zich ontpopt tot het groene geweten van de raad. In het dossier veiligheid, en specifiek de onrust in Leidschendam-Noord, was ik vreselijk blij dat onze Natalie de voice of reason kon zijn in een verhit debat waar de rechtse law-and-order-superlatieven over elkaar leken te buitelen. Henk deed iets dergelijks, vers terug in de gemeenteraad, door in het brug-debat nog maar eens uit te leggen waarom de aanleg van een extra oeververbinding echt een onzalig plan is. Dan zijn de extra fietsparkeerplekken in het Damcentrum, die Danique wist binnen te slepen een stuk slimmer! En in mijn eigen portefeuille ben ik erg blij dat we echt beweging hebben gekregen in de benadering van cliënten in ons sociaal domein; weg van de onterechte argwaan die onder druk van rechtse partijen in ons systeem is gekropen de afgelopen decennia.

En hoewel het niet altijd gemakkelijk is dat we nu in een reeds zittende coalitie zijn gestapt, ben ik blij met de garantie dat op sociale voorzieningen niet zal worden beknibbeld onder druk van de huidige crisis. En ik ben ook blij dat we daar druk kunnen zetten op een slimmere, groene inrichting van onze buitenruimte, die onder diezelfde corona-crisis anders wordt gebruikt, en een blijvende herwaardering verdient.

Tegelijkertijd is er natuurlijk - zoals altijd - nog genoeg te doen. Onze fractie ergert zich aan de besluiteloosheid in de energiestrategie en aan de vanzelfsprekendheid voor sommige partijen van verblikking van onze gemeente. We willen meer steun in de rug voor de kleinste inkomens, voor nieuwkomers, voor ons sociaal en cultureel veld. We gaan ons ook komend jaar weer vol energie inzetten voor een socialer, groener en inclusiever Leidschendam-Voorburg.

Warme, mooie feestdagen gewenst, en tot in het nieuwe jaar!

Jeroen van Rossum
Fractievoorzitter GroenLinks Leidschendam-Voorburg