Veel politici blijven bij hoog en laag beweren dat het allemaal wel meevalt met de ongelijkheid. En in Nederland praten we trots over onze geëmancipeerde samenleving, die voor iedereen gelijke kansen biedt. Maar de werkelijkheid is nog altijd dat je met een hoge schuld of een chronische ziekte gewoon pech hebt. En je krijgt niet altijd de hulp die je in zo’n geëmancipeerd land zou verwachten.

Kleine ondernemers komen niet in aanmerking voor de steun die ze nodig hebben om de corona-crisis goed door te komen. Veel mensen leven rond de armoedegrens. Werkende ouders moeten voortdurend jongleren met toeslagen, meerdere (flexibele) banen en de zorg voor hun kinderen.

De toeslagen-affaire maakt pijnlijk duidelijk hoe rechtse politiek de afgelopen jaren voor achterdocht en cynisme heeft gezorgd in onze regels en procedures. In plaats van mensen te helpen, zijn we geobsedeerd geraakt met het bestrijden van fraude. En ja, natuurlijk moet fraude worden tegengegaan. Maar laten we eerst eens een goed systeem  optuigen om mensen écht te helpen.

GroenLinks gaat niet op zoek naar bezuinigingen in de zorg en de jeugdzorg. GroenLinks gaat niet beknibbelen op schuldhulpverlening. De beste manier om kosten te besparen, is door op tijd te komen. Hoe eerder je mensen helpt, hoe sneller ze kunnen doorgaan met hun eigen geluk najagen. Dus weg met die wachtlijsten.

Mensen in de bijstand zijn geen uitvreters.  Mensen in de zorg zijn geen aanstellers, en ook geen klanten die je bij de goedkoopste oplossing op de zorgmarkt kunt dumpen. Mensen die hulp vragen aan de overheid zijn niet dom, of zielig, of bij voorbaat fraudeurs.

De overheid is er om Nederland te helpen. Om te zorgen dat iedereen de kans krijgt om mee te doen, om wat van het leven te maken. Daar hoort een eerlijker mensbeeld bij dan de overheid nu laat zien. Onze fractie in de gemeenteraad werkt hard om dat besef over te brengen naar beleid, naar ambtenaren en naar onze collega-politici.