Specifiek kan het gaan om een gebrek aan menstruatieproducten, zoals maandverband, tampons of een cup. Maar het gaat ook om mensen die geen toegang hebben tot goede sanitaire voorzieningen, of geen voorlichting hebben gekregen over menstruatie. Uit onderzoek is gebleken dat bijna 1 op de 10 mensen die menstrueren geen geld heeft om menstruatieproducten te kopen. 

GroenLinks raadslid Natalie van Weers: “Dit betekent nogal wat. je staat aan de kant, je kunt niet naar sport, je kunt niet naar school, niet naar je vrienden, niet naar je werk. Er is schaamte, je voelt je vies. Het is ook stigmatiserend en het legt een schaduw over heel je bestaan. En het is slecht voor je gezondheid, je kunt gevaarlijke infecties oplopen.”

GroenLinks heeft daarom samen met het CDA, PvdA, ChristenUnie-SGP en D66 tijdens de raadsvergadering het College gevraagd om samen te werken met scholen, wijkcentra en sportclubs om menstruatie-armoede te bestrijden.

De hele gemeenteraad, behalve de VVD, stemde voor de motie. Wethouder Floor Kist omarmde het initiatief en heeft toegezegd dit bij de eerste mogelijkheid op te pakken. GroenLinks is blij dat menstruatie-armoede in onze gemeente wordt aangepakt.